streda 26. júna 2013

Bodkovaný cheesecake (Polka dot cheesecake)


Včera som sa rozhodla skúsiť bodkovaný cheesecake. Chuťovo mal úspech, tak sa s Vami podelím o receptík:

na spodné cesto:
1 cup (asi 200g) keksíkov - ja som dala kakaové venčeky spolu so škoricovými sušienkami z LIDL-u
1/4 cup (asi 55g) kakaa
2 PL práškového cukru
1/4 cup (asi 55g) roztopeného masla

syrová náplň:
500 g mascarpone (dostať v LIDL-i) - neodporúčam skúšať náhrady zaň, mascarpone je len jeden ;)
60 g práškového cukru (preosiať)
2 vajíčka
60 g roztopenej horkej čokolády
1 ČL vanilkovej esencie
2/3 cup (asi 100g) kyslej smotany

Postup:

spodné cesto:
Keksíky si rozdrvíme (ja som ich rozdrvila s nádstavcom na sekanie k ponornému mixéru), zmiešame s cukrom, kakaom a maslom. Vypracujeme cesto, ktoré potom natlačíme rukou na spodok papierom vyloženej formy (forma by mala byť veľká len cca 15x15 cm, ja som mala 20x24, preto nebol taký vysoký).

náplň:




Najdôležitejším krokom je mať všetky ingrediencie vrátane vajíčok izbovej teploty inak sa nám krém zrazí. Verte mi, viem o čom hovorím, už som raz mala z mascarpone cottage cheese :D ( a to len preto, že mascarpone som bola zvyknutá vždy mať izbovej teploty ako všade odporúčali a v jednom recepte kládli dôraz na to, aby sa tam prilievala STUDENÁ smotana na šlahanie.... tak toto už nikdy viac).

samotný mascarpone

 Mascarpone pomaly šlaháme na 1. stupni (prípadne metličkou ak aj 1. stupeň je na vašom mixéry rýchly), postupne pomaličkyyy prisípame preosiaty prášk. cukor, po JEDNOM vajíčka celé pridávame, vždy ale počkáme kým sa jedno úplne zapracuje, až potom pridáme ďalšie. Potom pridáme van. esenciu a po lyžičkách som nakoniec pridávala kys.smotanu. Pomaličky šlaháme až kým je hmota pekne nadýchaná z vajíčok, prepla som chvíľu na 2. stupeň nech sa trochu našľahajú. Cesto vyzerá dosť riedko (trošku ako palacinkové ), ale tak to má byť, on pečením stuhne.


    Roztopenú čokoládu (ja som iba v mikrovlnke ju púšťala na slabom výkone a dlhšie) necháme odstáť za občasného miešania na izbovú teplotu a postupne pridáme 60g syrovej zmesy a rýchlo zmiešame, lebo to rýchlo tuhne spolu. Túto hmotu si dáme do zdobiaceho sáčku s kruhovou špičkou.


Bielu syrovú hmotu nalejeme na keksíkový základ a do nej striekame zdobiacim sáčkom malé botky :). (ja nabudúce možno skúsim miesto horkej mliečnu čokoládu).
Vložíme do rozohriatej trúby na 150°C a pečieme 1 hodinu, po upečení necháme ešte v horúcej trúbe odstáť ďalšiu hodinu (je to dobré kvôli tomu, že koláč vám na povrchu nezvráskavie ako keď ho hneď vytiahnete do izbovej teploty a tým pádom vďaka náhlej zmene teploty sa napovrchu zošuverí).
Potom šup s ním na 24 hod. do chladničky.
 a pečieme...

.
.... 4 min. pred dopečením, bublina splasne, no worries :)

Dobrú chuť!
or
Enjoy your polka dot cheesecake :)